Vainottu seurakunta

Me olemme kaikin tavoin ahtaalla mutta emme umpikujassa, neuvottomia mutta emme toivottomia, vainottuja mutta emme hylättyjä, maahan lyötyjä mutta emme tuhottuja. Me kannamme aina ruumiissamme Jeesuksen kuolemaa, että myös Jeesuksen elämä tulisi meissä näkyviin.  (2. Kor.4:8-10)

Ystäväni palasivat onnistuneelta matkalta Intian kristittyjen luota mukanaan paljon ihania kokemuksia ja terveisiä, mutta myös hälyttäviä tietoja maan kristittyjen kiristyvästä tilanteesta. Jo toisen suuren ulkomaisen kristittyjä avustaneen järjestön avustusmahdollisuudet on suljettu. Eräässä osavaltiossa kristillisessä lastenkodissa käynyt vieras oli kuvannut rukoilevia lapsia. Video oli toimitettu poliisille sillä seurauksella, että lastenkoti suljettiin, lapset lähetettiin takaisin kaduille kerjäämään ja lastenkodin johtaja vangittiin. Eräs minullekin rakas pieni lastenkoti on määrätty suljettavaksi, koska lastenkotitiloja on käytetty myös paikallisen seurakunnan kokoontumiseen. Johtavat kristityt ovat tehneet suunnitelmia sen varalle, miten työtä voidaan jatkaa senkin jälkeen, kun heidät on vangittu. Hyderabadissa järjestettiin tammikuun alkuviikolla suuri kristillinen tapahtuma, jossa osallistujia oli puoli miljoonaa ja puhujana mm. Billy Grahamin tytär, Anne Graham Lotz. Tapahtuma alkoi klo 15 ja päättyi vasta puolilta öin ja sen tarkoituksena oli varustaa ja vahvistaa kristittyjä sekä rukoilla Intian vainotun seurakunnan puolesta.

Paavalin tekstejä lukiessamme unohdamme helpolla, että hän kuului vainottuun Kristuksen seurakuntaan ja toimi yhtenä sen äänitorvena. Kun alkuseurakunnasta kerrotaan, että he olivat koko kansan suosiossa, ja Herra lisäsi heidän yhteyteensä joka päivä niitä, jotka pelastuivat (Apt.2:47), meidän pitää muistaa, että se oli vain hetkellinen ulkonaisen rauhan ja vapauden aika, jota kesti ehkä vain muutamia kuukausia, enintään muutamia vuosia. Vaikka Raamattu kertoo muutamista ihanista poikkeuksistakin, niin pääosin seurakunta sai kokea osakseen vainoa. Vainoa Rooman miehitysvallan taholta, vainoa juutalaisen uskonnon edustajien ja yhteiskunnan taholta, vainoa pakanoiden taholta. (esim. Apt.8:1-3; 9:23; 12:1-5; 16:22-24; 17:5-8; 19:23-29; 21:27-31)

Paavali kertoo (2.Kor. 11:23-28 ) yksityiskohtia niistä vainotoimenpiteistä, jotka olivat tulleet yhden kristityn, hänen itsensä, kestettäviksi. Karseaa luettavaa! Paljon vankilassa olleena Paavali tunsi ja tiesi, mitä on olla syyttömästi vangittuna Kristuksen tähden.
Muistakaa vankeja, niin kuin olisitte itse kahleissa heidän kanssaan, muistakaa pahoinpideltyjä, onhan teillä itsellännekin ruumis! (Hepr. 13:3)

Open Doors/2018 World Watch-raportin mukaan 215 miljoonaa kristittyä, veljiämme ja sisariamme, kärsii vakavaa, hyvin vakavaa tai äärimmäisen vakavaa vainoa päivittäisessä elämässään. Vainot on määritelty rajoituksiksi, syrjinnäksi ja vihamielisyydeksi. Raportti mainitsee, että esim. Afganistanissa pelkkä epäilys kääntymisestä kristityksi riittää syyksi viranomaisille tai suvulle surmata henkilö.
Tammikuun viimeisenä lauantaina vietimme Vainojen uhrien muistopäivää, mutta eikö meidän tulisi ottaa päivittäiseksi rukousaiheeksemme Kristuksen ruumis, joka tänä päivänä kärsii tässä meidän maailmassamme! Jos yksi jäsen kärsii, niin kaikki jäsenet kärsivät sen kanssa. (1.Kor.12:26)

Siunauksin, Juuso