Pato voi murtua

”Kiistan aloittaminen, on kuin päästäisi vedet valloilleen (kuin murtaisi padon) – luovu siitä ennen kuin riita puhkeaa” Snl. 17:14

Eräs kaukainen ystäväni soitteli minulle, ja keskustelimme leppoisasti jonkin aikaa. Tulin maininneeksi erään uskovan henkilön nimen, ja hetkessä puhelun ilmapiiri kiristyi. Sain kuulla muutamia happamia kommentteja kyseisestä ihmisestä ja selityksiä, miksei hänen kanssaan voi olla tekemisissä. Tiesin heidän – entisten hyvien ystävysten – välillä jo useita vuosia sitten tapahtuneen välirikon. Mutta tiesin myös useista anteeksipyynnöistä ja uskoin siksi asian olevan jo ohi ja heidän väliensä korjaantuneen. Yritin sanoa jotakin positiivista tai ainakin neutraalia kyseisestä ihmisestä, mutta syntynyt jännite ei lauennut. Asia ei ehkä muuten olisi jäänyt vaivaamaan minua, ellen muutaman päivän kuluttua olisi saanut uutta puhelinsoittoa. Sen myötä ymmärsin tämän soittajan selvästi saaneen ystävältäni tehtävänannoksi yrittää saada minuakin asennoitumaan kielteisesti tähän uskovaan henkilöön ja katkaisemaan kaiken yhteydenpidon häneen.

Tänä vuonna helmikuussa 188.000 ihmistä evakuoitiin Kaliforniassa USA:n suurimman padon uhatessa sortua. Suuren padon sortumisen seuraukset ovat verrattavissa tsunamin aiheuttamiin valtaviin tuhoihin.

Muistan lapsena kuulleeni vanhan kertomuksen, jossa suuri pato turvasi pienen kaupungin elämää ja olemassaoloa Hollannissa. Eräänä päivänä padossa huomattiin pieni vettä vuotava murtumakohta, jota ihmiset eivät pitäneet mitenkään hälyttävänä. Kylässä asui kuitenkin mies, joka tiesi, mitä se merkitsi. Hän oli nähnyt erään toisen padon sortumisprosessin. Hän tiesi, että jos vuotoa ei nyt heti tukita, veden valtava paine aiheuttaa repeämän suurenemisen, joka johtaa koko padon nopeaan sortumiseen ja tuhoavien vesimassojen valloilleen riistäytymiseen. Niinpä tämä mies paremman puutteessa uhrasi peukalonsa estäen siten tuntikausia vuotoa suurenemasta kunnes sai väen vakuuttumaan vaarasta ja hälyttämään korjausjoukot paikalle.

Suurtenkin kirkkokuntien jakautumiset ovat alkaneet hämmästyttävän pienistä erimielisyyksistä. Varmasti ainakin osa niistä olisi pystytty estämään, jos joku asianosainen olisi muistanut yllä olevan jakeen ja ymmärtänyt, mitä se merkitsee. Mittakaava voi olla eri, mutta prosessi on aivan samanlainen, olipa kyseessä kirkkokunta, seurakunta, avioliitto tai ystävyyssuhde. Repeämä alkaa mitättömän tuntuisista asioista: harkitsemattomista sanoista, juoruista, väärinkäsityksistä, loukkaantumisista jne. mutta se leviää ja johtaa pian hallitsemattomaan tilanteeseen, ellei asiaan ymmärretä puuttua ja sitä sovitella ja korjata jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

”Autuaita ovat rauhantekijät, sillä heitä kutsutaan Jumalan lapsiksi” (Matt. 5:9).

Eikö Jeesus tässä tuo julki ominaisuuden, jonka tulisi olla jokaisen Jumalan lapsen ominaisuus – pyrkimys rauhan rakentamiseen, vaikka se vaatisi nöyrtymistä, anteeksipyytämistä ja -antamista ja joskus jopa omista, itsestään selvistä oikeuksista luopumista. Vesimassat, joita pato pidättää ovat suunnattomat, samoin ovat ne tuhon voimat, joita Pyhän Hengen hedelmä: rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys ja itsehillintä meissä pidättävät ja estävät niiden valloilleen pääsyä.

”Vaeltakaa Hengessä, niin ette toteuta lihan himoa.” (Gal.5:16).

23.2.2017